Κατάργηση Ελάχιστου κεφαλαίου για την ίδρυση ΕΠΕ

Η κατάργηση της υποχρέωσης καταβολής ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου για την ίδρυση ΕΠΕ και Ιδιωτικών Κεφαλαιουχικών Εταιριών (ΙΚΕ), η μείωση κατά 30% των διαδικασιών ίδρυσης εταιριών, αλλά και της έκδοσης οικοδομικών αδειών περιλαμβάνονται στον νέο κύκλο νομοθετικών ρυθμίσεων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και την ενίσχυση της ανταγωνιστικής θέσης της χώρας στην υπό κατάρτιση ετήσια διεθνή έκθεση «Doing Business».

Πρόκειται για ρυθμίσεις που εντάσσονται στη γενικότερη προσπάθεια της κυβέρνησης για το άνοιγμα των αγορών και των επαγγελμάτων . Εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τροπολογία από τον υπουργό Ανάπτυξης που θα προβλέπει:

• Την κατάργηση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου σε ΕΠΕ και ΙΚΕ. Το μετοχικό κεφάλαιο θα ορίζεται από τους μετόχους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η ρύθμιση αυτή έρχεται σε συνέχεια προηγούμενης που είχε εγκριθεί τον περασμένο Δεκέμβριο και προέβλεπε τη μείωση του ελάχιστου μετοχικού κεφαλαίου των ΑΕ από 60.000 ευρώ σε 24.000 ευρώ και των ΕΠΕ από 4.500 ευρώ σε 2.400 ευρώ.

• Τη μείωση κατά 30% των διαδικασιών ίδρυσης εταιριών.

• Τον περιορισμό της δυνατότητας συναλλαγών μεταξύ συνδεδεμένων εταιριών και προσώπων που ασκούν τη διοίκηση εισηγμένων εταιριών. Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι επενδυτές που δεν εμπλέκονται με τις διοικήσεις των εισηγμένων και οι μέτοχοι μειοψηφίας.

• Αλλαγές στην έκδοση οικοδομικών αδειών με μείωση των διαδικασιών. Εξαλείφεται ο έλεγχος της πυροσβεστικής υπηρεσίας και ενισχύεται η ευθύνη του μηχανικού. Δεν θα θεωρεί τα στοιχεία η αστυνομία, ενώ ενισχύεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων στις εκδόσεις αδειών καθώς μέρος του φακέλου θα μπορεί να υποβάλλεται και σε CD.

• Γραμμές παροχής έργου με διαγωνισμό όπου θα δίνεται αποκλειστικότητα στον πάροχο.

• Γραμμές ελεύθερης επιλογής με μεγάλο ενδιαφέρον και θα τις λειτουργεί όποιος επιθυμεί.

• ‘Αγονες γραμμές που θα προσφέρεται επιδότηση λόγω του χαμηλού ενδιαφέροντος.

Πηγή: http://www.express.gr

Advertisements
This entry was posted in Πρόσφατες Δημοσιεύσεις. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s